15 jan 2015
Ringen slipas och poleras

Att tillverka ett smycke

Hos oss börjar vi med att titta på modeller och stenar. Därefter skissar vi tillsammans fram det smycke som du har tänkt dig. Nu bestäms saker som t.ex. färg på guldet i ditt smycke. Det kan vara vitguld, rödguld eller platina. Ibland vill kunden ha en speciell färg på guldet, kanske av estetiska skäl eller för att man t ex köpt en ring i utlandet, där det ofta förekommer ljusare nyanser av guld, vilket hos oss inte möter några problem.

Sedan bestäms mått och storlek innan vi kan sätta igång med tillverkningen. Normal leveranstid är 4-6 veckor.

I bildexempet här, gör vi en ring. Då börjar vi med att smälta materialet (bild 1) till plans, en åttkantig stav (bild 2) som vi utgår ifrån i 90% av alla typer av arbeten.

Guldet smälts Av det smälta guldet görs en plans, en åttkantig stav

Sedan övergår man till valsningen (bild 3). Här formas guldet mellan två stålvalsar till önskad form, bredd och längd. Efter valsningen kan en mängd olika tekniker komma i fråga, beroende på typ av ring. Nästa steg blir att såga av ämnet i den längd som man behöver. Nu glödgar (upphettar) man hela stycket för att återfå smidigheten.

Guldet formas till önskad form, bredd och längd i en vals

Sedan stämplar vi guldskenan (bild 4) med tillverkarstämpel, ortstämpel, karathaltstämpel och årsstämpel. På det viset vet vi nu av vem, var och när ringen är gjord, vilket är en garanti för kunden.

Guldskenan stämplas med tillverkarstämpel, ortstämpel, karathaltstämpel och årsstämpel

Ringskenan böjs nu ihop och lödes ihop (bild 5), med något som kallas slaglod. Vi har nu en rå ring framför oss.

Ringskenan böjs ihop och lödes ihop

Slutligen ska ringen smidas rund, filas, smärglas (bild 6-7), slipas och poleras innan vi har ett skinande resultat framför oss (bild 8). Din ring är nu färdig.

Ringen slipas och smärglas Ringen slipas och poleras Ringen är färdig